Cvijeće – Simbolika i značenje sna

Može se reći da je cvijeće jedna od češćih pojava u snu. Sanjati cvijeće u snu ima raznovrsno značenje i tumači se zavisno od toga kako ste ga sanjali. Ukoliko ste u snu vidjeli neku vrstu cvijeća, kao i određenu boju, to može također da se tumači. Uopšteno, sanjati cvijeće ima više pozitivnu simboliku  nego negativnu. U tom smislu, cvijeće u snu može da predstavlja odraz vaših osjećanja, zahvalnosti, poštovanja ili ljubavi koju osjećate. Suprotno od toga, može se tumačiti kao sujeta, narcisoidnost ili žaljenje za nečim što ste izgubili.

Vidjeti cvijeće u snu

Ako u snu vidite cvijeće, to se tumači na jedan veoma pozitivan način. Ovaj san govori o vašoj sreći i iskrenom prijateljstvu. Okruženi ste prijateljima koji vam pružaju podršku i veliki su vam oslonac. Vi se trudite da to bude uzajamno, gradeći tako čvrst odnos i pozitivne vibracije.

Brati cvijeće u snu

Ako u snu berete cvijeće, to se tumači kao dobra žetva, odnosno uspjeh. Svi napori koji su uloženi biće plodonosni. Bićete nagrađeni za obavljen posao, to će vam donijeti sreću u porodici ali i u ljubavi. Plodovi vašeg truda će biti vidljivi svima, pa čak i onima koji su sumnjali u vas ili vas demoralisali.

Mirisati cvijeće u snu

Mirisati cvijeće u snu, tumači se kao da ćete imati neke „glavobolje“.  Brige koje su vas snašle djelovaće vam neriješivo. To će imati uticaj i na vaše zdravlje. U narednom periodu zbog velikog stresa koji doživljavate mučiće vas tjeskoba i nesanica, bićete veoma neraspoloženi što će primjetiti i ljudi iz vaše okoline.

Saditi cvijeće u snu

Saditi cvijeće u snu aludira na iznenadni poklon. Takav san može da se tumači na više načina. Iznenadni poklon može biti nešto što već dugo očekujete, na šta ste možda već i zaboravili. Ukoliko volite da igrate nagradne igre, očekujte dobitke. Vaš partner će vas htjeti iznenaditi za bitan datum vaše veze, što će vas oduševiti.

Sanjati da okopavate cvijeće

Uviđate probleme u kojima se vaš prijatelj nalazi, te mu izokola pokušavate sugerisati na greške. Nastojaćete da mu se nađete tu, pri ruci. Međutim, kada uvidite da se vaš prijatelj ukopava sve dublje, postavićete jasan stav i iznijeti svoje mišljenje. Tim postupkom ćete mu pomoći da otvori oči i svojim savjetima ga preusmjeriti na pravi put koji će ga izvući iz problema u kojima se našao. Vaš prijatelj će vam biti zahvalan na tome, a vi ćete biti ponosni.

Sanjati da ste dobili na poklon cvijeće

Kada u snu dobijete cvijeće na poklon, na javi ćete dočekati veliku sreću. U vašem životu će se okrenuti novi list i počećete da pišete stranice nove knjige. Mnoge stvari kod vas će se promijeniti i dobićete novi pogled na svijet, što će uticati na vaše razmišljanje i prioritete. Moguće je da ćete krenuti u sledeći korak sa vašim partnerom, te vašu ljubav krunisati. Također, sreću će vam donijeti i vijest o prinovi u vašoj porodici ili ćete i sami biti blagoslovljeni prinovom.

Sanjati da na poklon dobijate cvijeće u vazi

Ako ste sanjali da ste na poklon dobili cvijeće u vazi, očekuje vas poslovan uspijeh. Donosićete prave odluke koje će vas dovesti do samog vrha, a vaš materijalni status će se poboljšati zahvaljujući tome. Sav taj uspjeh vas neće uobraziti, nego će vas motivisati da budete još bolji i vrjedniji radnik. Vaše usavršavanje tek počinje.

Sanjati vazu sa cvijećem

Vidjeti u snu vazu sa cvijećem predstavlja prijatno iznenađenje. To može da se tumači da će osoba sa kojom ste u sukobu da vam se izvini za nepravedan postupak prema vama. Biće veoma brižna i ljubazna prema vama, te ćete njemu ili njoj dati novu priliku.

Sanjati da ste nekome poklonili vazu sa cvijećem

Ovaj san se tumači kao da želite da ostavite dobar utisak. Moguće je da vam predstoje nova upoznavanja sa važnim ljudima, te ćete htjeti da im se svidite.  Ili ćete trebati uslugu, pa ćete biti veoma ljubazni i trudićete se da stavite do znanja da ste na raspologanju osobi koja vam može pomoći.

Sanjati da ste bacili vazu sa cvijećem

Ovakav san se tumači kao razočarenje. Povrjediće vas nečiji postupci, bilo da se radi o laži ili spletkarenju. Bićete jako razočarani, te nećete htjeti da stupate u kontakt sa tom osobom. Vjerovaćete samo onim ljudima koji su dokazali da su vam pravi prijatelji i da na njih možete da računate.

Kupovati cvijeće u snu

Ako ste u snu kupili cvijeće, to govori o malim radostima. Sitnice su ono što vas čini srećnima. Imate naviku sami sebe da obradujete nekim sitnim stvarima koje ne koštaju mnogo poput cvijeća, čokoladice, boravka u prirodi i slično. Na taj način se trudite da obradujete i ljude iz svoje sredine, poklanjajući im male znake pažnje.

Davati nekome cvijeće u snu

Davati cvijeće nekom u snu predstavlja rasplamsavanje strasti. U narednom periodu, vašeg partnera ćete gledati drugačije nego na početku veze. Vaš odnos će postati strastveniji i bliži. Događaji kroz koje ćete zajedno proći učvrstiće taj odnos i shvatićete da pored sebe imate pravu osobu.

Uvelo cvijeće u snu

Sanjati uvelo cvijeće interpretira se kao bolest. Moguće je da ćete čuti neke tužne vijesti ili da je neko vama blizak bolestan. Nećete biti spremi na ove vijesti, ali ćete se truditi da sa bližnjima nađete najbolje riješenje kako biste pomogli.

Sanjati osušeno cvijeće

Ovaj san ima dva značenja. Može da se tumači kao kraj jedne ljubavne veze ili prijateljstva. Također, s druge strane ako je cvijeće u snu procvjetalo i lijepo očuvano, može da se tumači kao vječna i bezuslovna ljubav koju gaji neka osoba prema vama.

Sanjati buket sa cvijećem

Ukoliko sanjate buket sa cvijećem to znači da vas očekuje pozamašan novčani dobitak. Ako ste igrali igre na sreću, nadajte se većem dobitku. Ukoliko se bavite privatnim biznisom i ako ste u međuvremenu aplicirali na nekakav poslovni oglas, također očekujte novčani dobitak.

Ovakvi snovi su rijetki i uvijek su pozitivne prirode u finansijskom smislu. Osobama, koje ih sanjaju, se često desi da poslije ovih snova sve krene ka boljem i da se riješenje za mnoge trenutne probleme stvori kao grom iz vedra neba.

Davati nekome buket sa cvijećem

Snovi u kojima dajete nekome buket sa cvijećem se interpretiraju kao vaša neizmjerna ljudskost, humanost, prijateljstvo i ljubav. Vi ste jednostavno onaj tip osobe koja je spremna na sve kako bi pomogla drugima u nevolji. Zbog toga uživate ogromno poštovanje u krugu porodice i od strane kolega sa posla.

Pokušajte da smanjite svoje žrtvovanje za druge, jer bi vam se lako moglo desiti da vas to i “ubije, figurativno rečeno. Sve što trebate jeste opreznije se postavljati.

Obasipati nekog sa cvijećem

Sanjati kako obasipate nekog sa cvijećem znači da ćete uskoro slaviti nečiju pobjedu u životu. Moguće da će vaš partner položiti nekakav ispit ili uspjeti riješiti nekakav problem na poslu zbog koga će dobiti unaprjeđenje i slično. Također, postoji šansa da će neko od vaših bližnjih uspjeti prebroditi nekakvu opasnu bolest zbog koje ste svi proživljavali jako težak period.

Preusmjerite svoje misli na dobru stranu jer bi ste u suprotnom mogli zaglaviti u petlji ispunjenoj nesrećama, tugom, žalosti i depresijom. Vrijeme je da se vi postavite kao glavni autoritet u vašem životu i da konačno uzmete stvari u svoje ruke.

Kidati latice

Kidati latice u snovima se tumači kao propuštene i nepovratne prilike za kojima ćete da žalite poslije ukoliko ih ne uspijete uhvatiti na vrijeme. Stoga vam ne preostaje ništa drugo no da krenete u akciju i grabite sve što vam život pruža. Jako je bitno da ne odustajete ma kakvi vam se problemi našli na putu. Slušajte šta vam podsvijest govori i ne tražite dlaku u jaju nego se izborite za bolje sutra.

Zalijevati cvijeće

Ukoliko sanjate kako zalijevate cvijeće to ukazuje na nečiju potrebu za vašom pažnjom. Naime, ako ste u zadnje vrijeme nedostupni vašem emotivnom partneru onda je vrijeme da to ispravite, jer ostaviti nekog da konstantno čeka na vas jednostavno nije ispravno. Također, ako ste roditelj, obratite pažnju na vašu djecu. Možda ste u zadnje vrijeme zapostavili druženje sa njima zbog nekih obaveza kao što je npr. :

  • pretrpanost na poslu,
  • izlasci,
  • emotivna lijenost i slično.

U slučaju da ne uspijevate to da ostvarite, morate pronaći način kako da to uradite da bi ste izbjegli poslijedice. Potrebno je da pronađete balans između vas i osoba do kojih vam je stalo.

Zapaliti cvijeće

Sanjati kako palite cvijeće predstavlja vašu ljutnju, bijes i agresivnost zbog načina na koji se neka osoba ponaša prema vama. Postoji više načina koje ćemo vam prikazati u nastavku teksta:

  • ako ste žrtva školskog nasilja,
  • ako ste jednostavno razmaženi pa vam se sve mora servirati, a osobe kojima ste okruženi vas jako nerviraju,
  • ako ste ljubomorni na ponašanje vašeg partnera u društvu suprotnog pola,
  • ako ste žrtva mobinga na poslu od strane kolega ili šefova i slično.

Sanjati bidermajer

Ukoliko sanjate bidermajer, a posebno ako je taj buket vaš, to znači da ćete ubrzo upoznati onu ili onog pravog. Ne dajte da vas lažni jezici i tračevi okrenu protiv takvih osoba jer se one često samo jednom pojavljuju u životu. Uključite sve “radare i senzore” koje imate u glavi, a pogotovo osjećaje, jer će oni igrati veliku ulogu u vašoj odluci.